AK-63MA gépkarabély modernizáció


A HM ARZENÁL Zrt. 2013 év eleje óta foglalkozik az AK-63F gépkarabély modernizációjával, felhasználva a fegyver modernizáció terén az elmúlt évek során megszerzett tapasztalatokat.

Az eredeti AK-63F gépkarabélyt 1964-től kezdték el gyártani, óriási előnye a többi gépfegyverrel kapcsolatban, hogy -40°C és +50°C között is kiválóan működik.
Hátránya viszont többek között az, hogy sem optikai irányzékot sem pedig egyéb kiegészítőt pl.: taktikai fegyverlámpát nem lehet rá tenni és megfelelőképpen rögzíteni.

A modernizált gépkarabély kialakítása biztosítja modern célzóberendezések és egyéb kiegészítők felhelyezését, így lehetővé teszi a gyors és pontos tüzelést nappali és éjszakai viszonyok, valamint extrém hőmérsékleti körülmények között.

A következő ábrán az eredeti AK-63F típusú gépkarabély látható.

Az AK-63F gépkarabély eredeti állapotban

Az átalakítás során a gépkarabélyon elhelyezkedő tokfedelet lecseréltük, az általunk fejlesztetett tokfedélre, a mely tartalmazza a NATO által alkalmazott NATO STANAG 4694 szabványnak megfelelő sínt is. A modernizált fegyver új elnevezése AK-63MA.
A tokfedelet nagyszilárdságú, magas keménységű alumíniumból gyártottuk, melyet eloxálással felületkezeltünk.


A HM ARZENÁL Zrt. által fejlesztett tokfedél

A gépkarabélyon a modernizált tokfedél alkalmas különböző, a fegyverhez tartozó harcászati eszközök rögzítésére.

Ebben az esetben Aimpoint Comp M3 2 MOA lézeres optikai irányzék, Aimpoint 3xMAG nagyító LLM01 lézeres célmegjelölő modul és külön egy Night Optics D - 740 éjjellátó készülék került felszerelésre. A modernizált tokfedél az eredeti tokfedélhez hasonlóan eltávolítható, és a fegyver tisztítása könnyen elvégezhető.

Modernizálás történt a faanyagú hátsó markolat, valamint a szintén fából készült válltámasz terén is. A hátsó markolat egy CAA UPG-47 típusú, műanyag pisztoly markolatra, a válltámasz pedig CAA CBS és ACP műanyag állítható válltámaszra lett cserélve.


Aimpoint Comp M3 2 MOA lézeres optikai irányzék

A fából készült első tusa része szintén módosítva lett. Ezt egy három NATO STANAG 4694 szabványnak megfelelő sínt tartalmazó elemre és egy első sínfedélre cseréltük.


Az AK-63MA CAA UPG-47 Tactical markolattal és CAA CBS&ACP válltámasszal

Az alsó sín alkalmazásával lehetővé válik több különböző kiegészítő egyidejű használata. Mint például: taktikai fegyverlámpa, lézeres célmegjelölő és gránátvető.
A villalábas (bipod) első markolat segítségével a fegyver pontossága és az alkalmazhatósága javítható.


A modernizált sínfedél és első markolat

A modernizálás során a fegyver tömege elhanyagolható mértékben nőtt, viszont a harcászati alkalmazhatósága jelentősen javult az eredetihez képest.

 

Szám

Típus

Kiegészítő

Tömeg [kg]

1.

AK-63F

(fa tusa)

___

3,460

2.

AK-63MA

(műanyag tusa)

___

4,337


A fegyverrel különböző tesztek lettek elvégezve 2015-ben Táborfalván a Magyar Honvédség Lőkísérleti és Vizsgáló Állomásán, ahol egy 15000 lövéses tesztet hajtottunk végre eredményesen. Ezek a tesztek a gépkarabély működésére, illetve a biztonságos használatára irányultak. A modernizált változat minden esetben helyt állt, megfelelt a fegyverrel szemben támasztott követelményeknek.

A fegyverrel való támadás hatékonyabbá tétele érdekében a fegyvert gránátvetővel is fel lehet szerelni.


Az AK-63MA gépkarabély felszerelt HK 416 40x46 mm-es cső alatti gránátvetővel, Aimpoint Comp M3 vörös pontos irányzékkal, Aimpoint 3XMag nagyító toldattal és CAA bipod markolattal

Szóráskép vizsgálat eredménye: modernizált alkatrészekkel a találati középpont nem vándorol, a szóráskép megfelelő, mert kisebb, mint az eredeti fegyver nyílt irányzékával.
Hőmérséklet tesztek: a fegyver kiemelkedő megbízhatósággal működött állandó alacsony (-38,1°C) és állandó magas (+50°C) környezeti hőmérsékleti viszonyok között.
A modernizált gépkarabély az új első markolattal,a NATO STANAG 4694 szabványú sínrendszerrel és az új fejlesztésű és gyártású tokfedéllel megfelelt minden, a vizsgálatok során vele szemben támasztott követelménynek.


AK-63MA gépkarabély Aimpoint Comp M3 2 MOA lézeres optikai irányzékkal, és Aimpoint 3xMAG nagyítóval felszerelve


AK-63MA gépkarabély D-740 éjjellátó készülékkel felszerelve