SAKER radar


A magyar hadiipar fejlesztette ki az SPSS-1000 (Saker Hordozható Megfigyelő Rendszert) rövid hatótávolságú, hordozható és sokoldalú megfigyelő rendszert, mely alkalmas a felszínhez közel mozgó célok (emberek, élőlények, mozgó objektumok) érzékelésére. Képes meghatározni a cél távolságát, sebességét és méretét.
Az SPSS ideális a határ- és szabad területek megfigyeléséhez, valamint védett katonai és civil területek ellenőrzéséhez is. A kis súlya és mechanikai felépítése lehetővé teszi a könnyű és gyors telepítést és szállítást.
A SAKER radar megfelel a MIL-STD 461 szabványnak.
A technológia flexibilitása lehetővé teszi a főbb paraméterek módosítását az ügyfél igényei szerint.
A radar ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek (hó, eső, köd) és megbízható, pontos méréseket biztosít. Automata távvezérlési üzemmódban (1-10 távoli radar) egy fő szükséges a működtetéshez, melynek eredménye a költséghatékony működés.

.SAKER radar rendszer
Hordozható földi megfigyelő berendezés


Általános leírás


SPSS - 1000 (Saker Hordozható Földi Megfigyelő Rendszer) egy rövid hatótávolságú, hordozható, sokoldalú FMCW (frekvencia modulált folytonos hullám) alapú radar-rendszer, mely alkalmas bármilyen célpont észlelésére, mely a földön vagy a földfelszín közelében mozog. Képes felmérni a célpont távolságát, irányát és sebességét. Kiválóan alkalmas országhatár megfigyelésre, civil és katonai területek és épületek megfigyelésére.Felépítés és Technológia


A megfigyelő rendszer FMCW elméleten alapszik, tehát alkalmazható célpontok nagy távolságról történő észlelésére, viszonylag alacsony kimeneti teljesítménnyel (1W) és energiafogyasztással. A kis súly és mechanikus felépítés lehetővé teszi a szállítást, és csökkenti az egység használatba helyezési idejét. Különböző környezeti körülmények között használható, beleértve az esőt, ködöt, párát, szelet, havat, továbbá extrém hőmérsékleti értékeket -25°C - + 45°C, és 80%-os páratartalmat, köszönhetően a felépítésének. Az összes fém alkatrész rozsdásodás elleni védelemmel van ellátva, alumíniumból és acélból készül, fényvisszaverés nélkül. A radar két meghibásodás között eltelt üzemóráinak átlagos ideje legalább 2000 óra, és lehetőség van napi 24 órában történő folyamatos üzemeltetésre is. Kifinomult és rendkívül optimális hardver konfigurációval rendelkezik, valamint lehetőséget nyújt a frissítésre és a szoftver fejlesztésére.

A Digitális Jelfeldolgozó Egységet (Digital Signal Processing) egy nagy sebességű és kapacitású Spartan 6 LXT FPGA által vezérelt analog-digitális átalakító (ADC) támogatja, Gyors Fourier Transzformáció (FFT) és digitális szűrők használatával, ipari elektronikai alkatrészekből gyártva. 10 különböző célpont egyidejű megfigyelésére képes, a beépített GPS vevő és iránytű segítségével bemérni ezek pozícióját. A célpontok bemérését kiegészítő Doppler frekvenciák folyamata segíti, a mozgás – karakterisztikából következően.

A SAKER radarrendszert a magasan képzett mérnökeink fejlesztették ki, akik a legújabb technológiás fejlesztéseket alkalmazták az alacsony energiafogyasztásnál, kisméretű és nagy sebességű elektronikus alkatrészeket, melyek eredménye a gyors és adaptív gyártás.

Az egyik legfontosabb technológia a legkisebb elektromos alkatrészek összekötése kötőállomások felhasználásával, hogy javítsuk a gyártást a rövid és nagy teljesítményű kapcsolódásokkal az MMIC-k között és a speciális nagyfrekvenciás alkatrészek között. A legjobb eredmény elérése érdekében egy 17 mikrométeres arany vezetéket alkalmaztunk ékes vagy golyós végződésekkel az ultrahangos kötési módszerhez.


Rendszer modulok

  • Mikrohullámú adó és vevő egység 10 GHz
  • Fázisvezérelt antenna hálózat (antenna- rendszer)
  • FPGA vezérlésű ADC, fázistoló és letapogató
  • Nagy sebességű FFT, jelfeldolgozó FPGA
  • Távoli megfigyelő rendszer
  • Tápegység rendszer, ETH POE(Ethernet Power over Ethernet) opcióval

 

Min

Opciók

Max

Működési frekvencia

10 GHz

Maximum 50 MHz folyamatos letapogatás

10.45 GHz

Kimeneti teljesítmény

1 W

1 W

1 W

Működési tartomány

3 km

3/6/12/24 km

24 km

Radiális sebesség érzékelés

1 km/h

Folyamatos

150 km/h


Az alap struktúra

A rendszer 50 MHz letapogató konfigurációt alkalmaz, mely az üzemeltetőtől függően 10 és 10.45 GHZ között van. Lehetőség van két különböző objektum megkülönböztetésére ugyanazon azimuton, feltéve, hogy 50 m távolság vagy 6° különbség van köztük. A működési tartományt még lehetne finomítani így jobb beolvasási képességet biztosítani az adott területre. A tárgyak azonosításához legalább 40m-es távolság szükséges a radartól számítva.

Antenna

Szög (függőleges)

< 3o

Azimut pontosság(vízszintes)

< 0.5 o

Tartomány pontossága

<150 méter

Nyereség

> 28 dB

Polarizáció

vízszintes

méretek (antenna + a berendezés)

700x680x250 mm

Súly

<62 kgA fázisvezérelt antennarendszer segítségével a kapott fázis jellemzője hasznos, a szkennelés ellenőrzése az antenna elforgatása nélkül végrehajtható. A teljes fázisfront alakja a különböző fázisvezérelt sugárzáson alapszik az antennák emelik a teljes karakterisztikát.
Antenna típusa

Beolvasási szög
(vízszintes)

Mechanikus
hangolás

Fázis vezérelt

±30 o

±10 o

Motor (Opcionális)

250 o

±10 oAntenna típus

Fordulat sebessége

(vízszintes)

Antenna pontossága

Fázis vezérelt

azonnali beállítás

< 0,1 o

Fázis vezérelt

Sweep = 1 msec

< 0,1 o

Motor (Opcionális)

0 - 20 o / sec

< 0,1 oTápellátás

DC ellátás                    9 – 36 V

Energia fogyasztás       < 100 W

AC ellátás (opcionális)  180–250 V AC, 50–60 Hz

Az energiaellátás megoldható a szállító jármű generátorjáról vagy akármilyen kereskedelmi áramforrásról a POE-ről, legalább cat5 UTP kábellel.

Megjelenítő és szoftver rendszer

A megfigyelt terület szükséges paraméterei Ethernet kapcsolaton keresztül kerülnek továbbításra, mely lehetővé teszi a távvezérlést és megfigyelést a szállító járműről vagy egy távoli helyről. Bármilyen tárgy vagy különálló terület eltávolítható manuálisan a működtető által. A megfigyelt tartomány 50m-től 24 km-ig állítható. Egyszerre több, legfeljebb 20 tárgy jeleníthető meg, melyeket különböző színek és illusztrációk jelölnek.Mozgó objektumok megjelenítése (felbontás)

Távolság

Felbontás

3 km

20 m

6 km

40 m

12 km

80 m

24 km

160 mMozgó objektum felderítési távolsága

Cél méret

Távolság

RCS ~ 1 m2

< 8 - 12 km

RCS ~ 5 m2

< 12 - 16 km

RCS > 10 m2

< 15 - 24 km


Multi-szenzoros hálózat

Legalább 2 és legfeljebb 10 lokátor vonható össze egyetlen kezelői felület alá, hogy megkönnyítse a teljes határvonal vagy egy nagyobb terület ellenőrzését. Ezt az egyesített radar rendszert ugyanazon felügyeleti szoftver vezérli, ugyanazokkal a funkciókkal, mintha csak egy radart vezérelne.